Over mij

Ik ben Bert Peeters, ik vertel je graag

waarom yoga al 30 jaar mijn passie is

Yoga is een verrijkende studie over ‘je-zelf’. Het is een eenvoudig systeem om spanning te bevrijden en oude blessures los te laten. Het opent fysieke mogelijkheden die je nooit voor mogelijk hield en maakt je leven veel intenser. Stijfheid verdwijnt, flexibiliteit verschijnt. Als rationele man geloofde ik niet in zweverige dingen. En dan gebeurde het wonder van yoga.

Veel oefenen werkte mijn spanning weg en er opende zich een nieuwe innerlijke laag. Die verhoogde sensitiviteit was de deur naar een onderhuidse wereld van bewustzijn en energie. Je hebt geen toegang tot deze bijzondere wereld als je nog vast hangt in de matrix van overspanning.

Mijn motivatie schakelde een versnelling hoger en ik werd een serieuze beoefenaar met een open kritische geest. Aanvankelijk vond ik vooral het fysieke aspect van yoga zalig maar mijn interesse groeide en ik dook in de filosofie. Daar ontdekte ik dat oa zelfonderzoek het kloppend hart van yoga is. Mijn inzichten in yoga ontwaakten een onvoorziene levensvreugde.

Ik reisde 6 jaar door Azië om verschillende yogastijlen te bestuderen. Een rughernia transformeerde mijn visie op yoga, het legde de basis voor Bhalu Yoga, mijn interpretatie van hatha yoga. Bhalu Yoga is een compleet systeem dat fascia release, stretching en functionele krachttraining combineert met juiste ademhaling. Deze elementen vinden elkaar in het BY verhaal. Een beer schuurt zijn rug tegen een boom, en wij rollen op tennisballen voor een heerlijke zelfmassage. De beer is een universeel symbool van kracht maar is ook een soepel dier dat in bomen klimt. Kracht & gemak of soepelheid zijn dé eigenschappen die we terugvinden in de definitie van een yogapose. Tijdens zijn winterslaap vertraagt de beer bewust zijn adem om te ontspannen.

Bhalu Yoga is yoga volgens Bert. Samengevat: hoe werk je door je spanningen heen en kom je tot harmonie en verlichting, al was het maar verlichting van pijn.

Ik geef les uit verwondering met een serieuze maar speelse spirit. Yoga onderricht verbindt mensen met elkaar en maakt het leven lichter. Het is een dankbare roeping om mensen te gidsen en bekrachtigen in de wondere wereld van zichzelf. 

In mijn opleidingen gebruik ik alles wat me ooit verder hielp op het vlak van bewustwording. Ik hoop dat ik recht doe aan de prachtige yogatraditie.

Bhalu betekent beer in het Hindi. Een beer is de koning/in van het bos. Deze koning/in staat symbool voor het geheelde hart. Ons hart wordt heel als de aanvullende energieën van yin, het vrouwelijke, & yang, het mannelijke zich verenigen. De wijze zorgzame moeder en de daadkrachtige sterke vader worden één binnen in ieder persoon.

Een beer slaapt in de winter en ontwaakt weer in de lente, dit staat symbool voor nieuw leven, wedergeboorte of transformatie. Bij de Indianen is de beer een belangrijk totemdier dat staat voor bovennatuurlijke kracht, onverzettelijkheid, zelfkennis en heling.

De teddybeer die we als kind knuffelen typeert de zachte kant van de beer. Liefdevolle aanraking is een “bare (bear) necessity” of basisbehoefte voor ons welzijn. Honing is onweerstaanbaar voor een beer. Ook wij zeggen niet voor niets, ‘I love you honey’. Het past mooi bij de essentie van yoga, pure liefde.

Tenslotte zit de beer in ons logo om de levende traditie van yoga onderricht te eren. Als kind gaf mijn moeder me de koosnaam ‘beertje’ en zijn onze moeders niet onze eerste leraren?

Namasté, vrij vertaald, ik buig voor jou.

Bert Peeters van Bhalu Yoga - hatha yoga - yoga opleiding - teacher training - yoga retreat - yoga privéles - massage - yoga voor bedrijven - workshops - teambuildings