Over mij

Welkom. Ik ben Bert Peeters,
docent & transformatiecoach

Meer dan 30 jaar geleden startte ik met yoga om de examenstress los te leren laten. Yoga werd een onvoorziene partner voor het leven. Door de smaak van yoga reisde ik 6 jaar door Azië om verschillende yogadisciplines te bestuderen.

Een rughernia transformeerde mijn visie op yoga naar een zachte vorm toe met veel ruimte voor zorg en individuele begeleiding. Hier lag de kiem voor Bhalu Yoga, mijn interpretatie van hatha yoga voor de moderne westerse mens.
Ik hoop dat ik de yogatraditie recht doe met mijn (teacher) trainingen, teambuildings & workshops in yogascholen en bedrijven. 

Bhalu Yoga is een compleet systeem dat fascia release, stretching en functionele krachttraining combineert met juiste ademhaling. Deze elementen vinden elkaar in het BY verhaal. Een beer schuurt zijn rug tegen een boom, en wij rollen op tennisballen voor een heerlijke zelfmassage. De beer is een universeel symbool van kracht maar is ook een soepel dier dat in bomen klimt. Kracht & gemak of soepelheid zijn de eigenschappen van een yogapose. Tijdens zijn winterslaap vertraagt hij bewust zijn ademhaling om te ontspannen.

Bhalu Yoga is yoga volgens Bert. In het Japans is mijn naam Badu San, geen grote stretch om daar Bhalu in te zien. Het is mijn interpretatie van hoe je efficiënt door je spanningen heen werkt om te komen tot harmonie en verlichting, al was het maar verlichting van pijn.

Bhalu betekent beer in het Hindi. Een beer is de koning/in van het bos. Deze koning/in staat symbool voor het geheelde hart. Ons hart wordt heel als de aanvullende tegenstellingen, energieën of principes van yin, het vrouwelijke, & yang, het mannelijke zich verenigen. De wijze zorgzame moeder en de daadkrachtige sterke vader worden één binnen in ieder persoon.

De teddybeer die we als kind knuffelen typeert de zachte kant van de beer. Liefdevolle aanraking is een “bare (bear) necessity” of basisbehoefte voor ons welzijn. Honing is voor een beer onweerstaanbaar. Wij zeggen ook niet voor niets, ‘I love you honey’. Ik vind het mooi passen bij de essentie van yoga dat ‘anahata’ of pure liefde is.

Een beer slaapt’s winters en ontwaakt weer in de lente, het staat symbool voor nieuw leven, wedergeboorte of transformatie. Bij de Indianen is de beer een belangrijk totemdier dat staat voor bovennatuurlijke kracht, onverzettelijkheid, zelfkennis en genezing/heling.

Tenslotte zit de beer in ons logo om de levende traditie van yoga onderricht te eren. Als kind gaf mijn moeder me de koosnaam ‘beertje’ en zijn onze moeders niet onze eerste leraren?